Live sport na facebooku
REZULTATI
FUDBAL
Sinđelić 2 : 1 Dunav (FT)
Timočanin 2 : 1 Radan (FT)
Majdanpek 2 : 0 Slatina (1:0)
Brodoremont 0 : 0 Hajduk Veljko (FT)
Bor 1 : 1 Đerdap (FT)
Rtanj 3 : 5 Kablovi (FT)
Rajko Mitić 0 : 4 Timok (FT)

OFK Zlot: Više ne možemo i ne želimo da ćutimo (saopštenje)

(SAOPŠTENJE ZA JAVNOST) Omladinski Fudbalski Klub ZLOT,nastavlja tradiciju fudbalskog sporta u Zlotu od 1928 godine.  Upravni odbor kluba čini maksimalne napore na izgradnji infrastrukture oko najboljeg stadiona u istočnoj Srbiji, radi sa svim mlađim selekcijama i devojčicama sa preko 120 registrovanih igrača u svim kategorijama. Posebnu pažnju posvećujemo organizaciji svih utakmica na našem stadionu, uz prisustvo lekara, fizioterapeuta, redara, sakupljača lopti, dežurnih službenih lica, sve ono što zakon o sportu propisuje a vezano za organizaciju i bezbednost svih učesnika na utakmicama. U našem klubu su igrali i igraju pripadnici većinskog Srpskog naroda ali i pripadnici manjina, Makedonci, Bošnjaci, Romi, Vlasi…. Nikada nismo isticali našu nacionalnu i versku pripadnost iako smo Vlasi, pravoslavne vere. Nakon jučerašnjih dešavanja u  selu Sikole kod Negotina(nedelja, 10.09.2017) , u okviru takmičenja Okružne lige Fudbalskog saveza Borskog okruga, više ne možemo i ne želimo da ćutimo!

OFK Zlot

OFK Zlot

Pre početka utakmice, nije bilo dobrodošlice niti „dobar dan“, već odmah uvrede na nacionalnoj osnovi  od strane pojedinih igrača i predstavnika domaće ekipe rečima : „ šta će te Vlasi ovde, vratite se u Zlot ili idite za Rumuniju“ ?!  Tenzije su bile prisutne tokom cele utakmice iako je domaćin sportski bio bolji od nas i zasluženo pobedio rezultatom 3 : 1.  Tokom utakmice od strane pojedinaca iz publke je bilo psovanja „ vlaške majke“ i uvreda na nacionalnoj osnovi.  Vrhunac je usledio u 93 minutu na kraju utakmice. Igrač domaćih, poznat u protokolu sa utakmice, se bez ikakvog razloga ustremio ka našoj klupi  i uputio sledeće reči : „jebem vam mater vlašku, dobili ste ono što ste tražili“ !? Usledila je gužva, opšti metež i prekid u trajanju od 5 minuta. Svi igrači domaće ekipe, publika, su krenuli ka nama u obračun. Zahvaljujući našoj prisebnosti a bez prisustva redarske službe, sem jednog obeleženog redara, sprečen je teži incident. Sudija utakmice isključuje poznatog igrača domaće ekipe i dva naša člana. U toku sastavljanja zapisnika sa utakmice , nastavljaju se uvrede od strane pojedinih igrača domaće ekipe i dela publike.  Pred sam polazak naše ekipe sa stadiona, na nečiji poziv , iz sela Sikole, koje je od stadiona udaljeno 1 kilometar, dolazi poveća grupa, oko desetak automobila, blizu 50 ljudi, sa flašama, motkama, šipkama i ko zna čime još, da se obračunaju sa nama uz guranje, psovanje i ponovo nacionalističke poklike : „marš Vlasi, jebemo vam majku Vlašku, idite za Zlot ili u Rumuniju“!? Uplašeni za život i bezbednost  utrčavamo u autobus i napuštamo Sikole. Naglašavamo da policije nije bilo iako smo od domaćina  tražili da pozove patrolu pred kraj utakmice , videvši na šta će sve da izađe.

Najveća nesreća je što ovo nije prvi slučaj vređanja na nacionalnoj osnovi.  Naša ekipa proazi kroz ovaj pakao već par godina unazad  na terenima u Štubiku, Čubri , Sikolu… Do sada smo  ćutali da ne bi mi podizali tenziju u odnosima sa  našom braćom Srbima. Ali sada je dosta i zato i reagujemo!

Tražimo od države Srbije da nas zaštiti i reaguje,  da samo sprovodi zakon i obezbedi ustavom zagarantovana prava nacionalnih manjina , slobodu kretanja, kao i ličnu bezbednost. Tražimo od Ministrstva Unutrašnjih Poslova, da uvidom u zapisnik sa utakmice proveri da li je u domaćoj ekipi bilo igrača koji su pripadnici MUP-a i da proveri šta su oni činili na zaštiti naše ekipe iako su bili u civilu ili su i sami učestvovali u vređanju!?

Vlasi su oduvek bili i ostali lojalni, ponekad i previše, otadžbini Srbiji.  Naši preci su krvarili i davali živote za našu Srbiju i zbog našeg postojanja  niko  nema  prava  da  nas proziva, vređa, preti i ponižava na nacionalnoj osnovi. Očekujemo reakciju državnih organa i sprečavanje mogućih eskalacija sukoba.

Omladinski Fudbalski Klub Zlot

Sportski direktor

Milivoje Janošević Miki.

[ssba]
POVEZANE VESTI
Poslednje Vesti
Top