Live sport na facebooku
REZULTATI
FUDBAL
Sinđelić 2 : 1 Dunav (FT)
Timočanin 2 : 1 Radan (FT)
Majdanpek 2 : 0 Slatina (1:0)
Brodoremont 0 : 0 Hajduk Veljko (FT)
Bor 1 : 1 Đerdap (FT)
Rtanj 3 : 5 Kablovi (FT)
Rajko Mitić 0 : 4 Timok (FT)

Saopštenje Fudbalskog saveza Srbije

Reakcija naše organizacije povodom samoinicijativne odluke manjine klubova Super lige, vezane za kašnjenje početka utakmica. Povodom scena kašnjenja manjeg broja utakmica 2. kola Jelen Super lige, Fudbalski savez Srbije izdaje sledeće.

FSS2Fudbalski savez Srbije je kompletno rukovođenje takmičenja u Jelen Super ligi poverio Zajednici fudbalskih klubova Jelen Super lige, odnosno njenom takmičarskom organu – Komesaru za takmičenje.

Na osnovu takve odluke, kao i drugih važećih propisa FSS (Pravilnik o takmičenju, Propozicije takmičenja za Prvenstvo Super lige u fudbalu za sezonu 2013/14 i dr.), postignuta je pravna usaglašenost propisa, koja treba da garantuje regularno takmičenje i iste uslove za sve učesnike u njemu. Nažalost, odlaganjem vremena početka utakmica od strane pojedinih klubova, ozbiljno je narušen integritet takmičenja i otvorena mogućnost da ubuduće, pogrešnim tumačenjem člana 47. Pravilnika o takmičenju FSS (na koji se mnogi ovih dana pozivaju), dođe do potpune anarhije u pogledu vremena početka utakmica. Vreme početka utakmica određuje organ koji rukovodi takmičenjem (član 19. Pravilnika o takmičenju FSS) i to sa mnogih aspekata vezanih za samu fudbalsku igru, mora apsolutno da se poštuje (sportska priprema-zagrevanje igrača, protokol pred utakmicu, poštovanje ugovora u vezi TV prava i dr.). Napominjemo, da se na utakmicama u organizaciji UEFA ovakvi incidenti prijavljuju kroz delegatske izveštaje i da su predmet oštrih disciplinskih  sankcija nadležnih organa UEFA.

Fudbalski savez Srbije zahteva od Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige energičnu i hitnu reakciju,  kako bi se utakmice u našem najelitnijem takmičenju odigravale u predviđenim vremenima i čime bi se sačuvao integritet čitavog takmičenja. Očekuje se i iniciranje disciplinskih postupaka prema klubovima koji su učinili navedene prekršaje, a kako bi se zaštitila većina klubova koja je poštovala propise.

Fudbalski savez Srbije, a u duhu opšte prihvaćenih demokratskih načela, apsolutno se zalaže da svi članovi naše fudbalske organizacije mogu slobodno izraziti svoja mišljenja i stavove o svim pitanjima vezanim za fudbalski sport u Srbiji i u tom smislu pokretati određene inicijative. Naravno, zalažemo se da se to radi u okviru sistema, principa i pravila koji su utvrđeni u najvišem pravnom aktu naše organizacije – Statutu FS Srbije. Događajima koji su registrovani u 2. kolu Prvenstva Super lige, apsolutno nema mesta u sistemu fudbalskog sporta, kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni.

Fudbalski savez Srbije obaveštava fudbalsku i sportsku javnost, da će se tokom sutrašnjeg dana, svojim redovnim obavezama u Savezu, vratiti predsednik Tomislav Karadžić, nakon čega će uslediti i njegovo obraćanje javnosti u vezi svih problema i aktera koji trenutno opterećuju situaciju u srpskom fudbalu. Sve redakcije javnih sredstava informisanja i novinari koji prate rad FSS, biće od strane Stručne službe FSS, blagovremeno obavešteni o načinu obraćanja predsednika  Tomislava Karadžića.

Beograd, 19. 08. 2013. 

FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE

[ssba]
POVEZANE VESTI
Poslednje Vesti
Top